1998 Grand Caravan stalls

3.3 liter (130k miles) engine will randomely stall at low speeds, stopped or wont start unless accelerator is depressed.
No Check engine light
when it runs it runs very smooth
When I say stalls it just dies no hesitation or sputter at all.
Any ideas?
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Dirty fuel filter?
beekeep
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
snipped-for-privacy@radix.net (beekeep) wrote in

New fuel filter was installed no change.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Then maybe the fuel pump? They usually only last about 150K miles.
beekeep
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

I had a similar issue with our 1996 3.3 liter Grand Caravan. I replaced everything ignition or fuel-related without success. Mine typically died at idle (at a traffic stop) or at partial throttle when moving at 15 - 20 mph. Never did solve it; traded on a 2002 model in 2004.
Kent
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Sounds like the exact same issue.
Yea I really don't want to chase this problem down by replacing parts.
I've read many blogs and no one seems to be able to nail this issue. Even dealer's from what I have read have a hard time diagnosing this problem.
I'd really like to hear from someone who has actually had this problem and found a repair.
The way it just dies without any warning and at random intervals makes me think it's an electrical/electronic problem. (not fuel related)
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
// remaining whining & crying flushed //
Instead of whining & crying here and unwilling to invest a freakin' few dollars to solve your problem, get rid of the truck. don't you think you got a freakin' long life out ot the truck by now, that you'd be willing to invest a few freakin' dollars, if you wanted to keep the truck?
BWAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

WOW! some people have worse issues then my mini-van.
I think this guy needs to bend over and let me add some injector cleaner..he's not firing on all cylinders.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
BWAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
wrote in message

Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
BWAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

My guess is a dirty throttle body and gunked up ais motor. Have you tried cleaning both of them yet?? If it won't start unless you give it a little pedal it about has to be this or maybe a defective ais motor
Denny
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Thanks Denny I'll do that and post back.
Dave
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Well It's been awhile almost forgot to post back results.
Thank You Denny, After your post I found the AIS (Air Idle Speed) Motor to be faulty.
Simple test of removing it from the throttle body and cycling the ignition on and off (without starting) shown the solenoid not working, it would just chatter and not move back or forth.
Replaced it and now after 2 weeks have not had any stalls and always starts without applying any throttle.
Hope this helps someone else.
Dave
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Related Threads

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.