Check Engine Light/White smoke/Burning smell

1993 Ford Escort LX Hatchback. 1.9. 87000 miles.
Engine wanted to stall on startup a couple times in the am. Then ran fine. Later in day the engine starts lugging(doing 45-50 mph up a steep
hill) and the check engine light comes on. I back off accelerator and the engine perks up and the light goes off(it was on maybe 5-7 seconds). Temp guage went up a tad from where it normally is....then that's fine also.
I get home and pop the hood and have white smoke(not alot...had to open hood to see it) and a burning smell coming from the front area of the engine.
Taking it in to be looked in a couple days but was just wondering if anyone had any clues before then.
Thanks, John
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
On Sun, 10 Apr 2005 06:16:29 -0700, Patoooey wrote:

White smoke = coolant vapor. Could be a busted radiator, hose, block plug, or maybe even a blown head gasket. The safe bet is to tow the car to the shop, from wherever it sits now. You'll have to decide if a 93 Escort is worth that. :)
Rodney
-
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
bar stop leak will take care of this for under 5 bucks
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
Probably a coolant leak somewhere, get it fixed before it becomes something worse, if it's not too late.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.