multiple issues with my car, i think?

Ok, I have a 99 Taurus Wagon. 1. Come to complete stop, car jumps forward. 2. Driving all is fine, going about 20 mph, drops to 0. But car is still in motion. 10 seconds later, goes back up to 20 mph. 3.
Spudders, like its gonna die. Then it will stop.
I was told by a mechanic friend, I need a speed sensor. Didnt tell me why. Can someone explain this to me. I thought my tranny was going, but he said Nope, just get the sensor replaced.
Someone help!!
--
Posted at author's request, using http://www.AutoBoardz.com interface
Articles individually verified to usenet standards. Visit URL to contact
  Click to see the full signature.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
Pull the codes and post them here.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
Why would anybody continue to drive in a vehicle which they can't control the speed?
I'm sure if you take you vehicle to a competent technician, he can find the fault and do an effective repair.
mike

Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
bomick wrote:

Replace the VSS - Vehicle Speed Sensor.
Are you going to believe us over your mechanic friend?
Rob
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.