Starter problems

It's a '90 econoline 8 cyl van Upon trying to start it up today, after a trip into town an hour earlier, the starter just whines, almost like it became disconnected from the motor,
hence, no resistance, just spinning around very fast. Any ideas what this latest problem is? Thanx in advance.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Unless the bolts came out and starter is loose, (very unlikely).. the starter needs replaced. OR.. you have a couple teeth off the Ring gear of the Torque converter flex plate. If you're inclined, try to turn the engine a little with the belts/pulleys.
Usually though, that problem is intermittent for a while... bad luck for you, if you can never get it to engage.
--
Yeh, I'm a Krusty old Geezer, putting up with my 'smartass' is the price
you pay..DEAL with it!
  Click to see the full signature.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
my guess is that the bendix (starter engagement solenoid that pushes starter "into" the starter gear) has gone bad or needs cleening&light lubricating.
the worse scenario is that the starter gear is missing some cogs... , and it accidentally stopped in the wrong place. Try pushing the car a bit, while it is in a gear. If after that it still doesn't engage, dismantle the starter and it's solenoid (bendix), and check it thoroughly.
It sometimes happens, in cold weather, that a few attempts are needed before the bendix manages to do it's job...
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.