focus fault ?.

Hi, Could anybody shed any light on the following fault. I have a 1999 Focus 1.8 zetec, it's done just under 45,000 miles. Just lately it's started mucking about, when driving the Speedo needle dies & the
radio goes really quiet, only lasts less than 30 seconds then it's o.k. but when you go to slow down when it happens the engine stalls, it does starts straight away then it's alright.
I've heard all about the electrical problems these cars have, since I've had the car (2.5 years) the interior light works very erratically not working at all for months then on it goes for a few weeks, then its gone again.
Any info would be gratefully received
Thanks in advance
Kev (Coventry U.K.)
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

the
but
First check the Pos. Terminal on your Bat-try for Corrosion. Sounds like this or one of your Bat-try Cells going flat. -- Dan 03 ZX5 21.3k miles Va - USA "Those who forget history are condemned to repeat it" - George Santyana
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

the
but
Very likely a faulty connection on the gearbox speed sensor (which drives the speedo and also signals the ECU to control idle speed) Its abit of a pig to reach down the back of the engine ontop of the gearbox, but would be worth giving the connector a tug / wiggle and / or clean.
It has to be the speed sensor as this signal goes first to the ECU and then onto the speedo.
Check the battery cables for tightness and corrosion whilst your at it.
Tim..
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.