Faulty Fuel Gauge Sensor

2001 X5, 3.0 L engine.
Recently, my fuel gauge in the console is giving me errant readings. After a full fueling (19.8 gal.) the gauge only read 1/4 full, then
slowly went down to empty. Considered maybe a leak since I was on a trip, so pulled in to another gas station and topped it off with only 4 gal. Still, the gauge only read 1/4 tank. So whats wrong? Fuel gauge in the console, or fuel sensor in the tank? An easy fix?
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
GTK wrote:

Usually it's a sensor (one of two) in the tank. On mine a wire had come loose.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
snipped-for-privacy@yahoo.co.uk wrote:

Thanks for the posts. My TIS CD shows a pretty simple replacement of both sensors. Trouble is, one sensor cost me $75, while the other costs $285 (thats the sensor/pump). Sure hope its the cheaper one!! I'll be returning the second to the Stealer if so.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
GTK wrote:

Usually they can be cleaned and/or it's just a bad connection. You'll be felelign a bit sick if you have to pay out for a new pump just because a wire has come loose.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.