C 6 auto trans

I am running into a small problem with my 88 superduty 4X4 diesel with C6 trans.this truck was a 5 speed till recently, but I switched it over to automatic . I am getting low vacuum at the modulator valve, causing a hard
shift at full throttle. there is 17 lbs at idle, but at wot I am only getting 3 lbs after the vacuum control valve on the injector pump, which is as far as it will go.any ideas ?? I am not that familiar with automatics, everything else I have has a manual trans.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
On Sun, 29 May 2005 12:37:57 -0400, "tom"

Which shift is hard? The modulator is only in play on the 1>2 shift on a C6. If your problem is only 1>2, the modulator is adjustable. It is probably adjusted in the ball park if you are getting your 1>2 shift in the 8-10mph range using light throttle presure. If the shifts are coming any higher, the modulator is prtobably set too high. There is an adjusting screw in the hose connection on most of them. Some factory units did not have this. Most aftermatket and Ford replacements are adjustable. Are you getting any fluid in the vacuum line at the modulator? If so, the diaphram is bad and you can start with a new modulator. Are you also getting hard shifts on 2>3? If so you need to be lookng at other things like the line pressures. Your low vacuum reading at WOT at the modulator is normal. That is how the modulator determines engine load and regulates pressure on the shift.
You may want to ping Transurgeon or Gary Glazener here or in the Ford truck group or possibly the Dodge truck group if this is no help.
Good luck Lugnut
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
if you go 3/4 throttle it shifts fine . if you go to wot, it will not shift till you back off a bit then it shifts hard. if you back off to 3/4 or less it is fine. downshift is fine also, the only problem is low vacuum at wot. is it possible the vacuum control valve is not calibrated properly to give enough vacuum when adjusted to full setting??
wrote:

hard
is
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.