2001 Accent won't start (4-cyl. 1.6 ltr)

Got up one morning and car wouldn't start; had been using and no problems/new noises, etc. were noticed. Indications pointed to fuel pump so got and installed new one -- still won't start. Doesn't appear to be
getting gas or "fire". Plugs/wires all seem to be okay. Any suggestions?
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
Crank sensor? The computer can't fire the plugs nor the injectors if it has no reading from the crank sensor.
Does it crank normally, fast, slow? Any other abnormalities?
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
Seems to be cranking normally. No other known abnormalities. Thx! jopat
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
P.S. What "exactly" is the crank sensor? Does it have to do with "cranking amps?" or crankshaft?
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
The crank sensor determines position and speed of the crankshaft. It's in the engine block under the exhaust manifold all the way down on the end near the transmission.
Add pictures here
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.