xantia air con

The air con wasn't working on my xantia and I've had it regassed but it's still not working. The radiator cooling fan isn't kicking in when I switch the air con on and I've been told if the fan doesn't kick in the system
won't work. Has anyone got any idea why the fan won't work?
--
Message posted via CarKB.com
http://www.carkb.com/Uwe/Forums.aspx/citroen/200505/1
  Click to see the full signature.
Add pictures here
‚úĖ
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
george via CarKB.com wrote:

I'm fairly sure that's not right. BICBW

The fan is controlled by the Bitron sensor which could be faulty or the wiring to it could be faulty and as this affects the A/C as well it could be a good place to start. Unfortunately I don't know enough about them to be able to tell you more. The Haynes BoL craps out on the A/C circuit.
--
Malc


Add pictures here
‚úĖ
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
Malc ( snipped-for-privacy@ubht.swest.nhs.uk) gurgled happily, sounding much like they were saying :

I suspect you are. Certainly on CX and XM the fan goes straight to low speed when you turn the A/C on.
Add pictures here
‚úĖ
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload
gurgled happily, sounding much like

I sit corrected. I've never been outside the car with the A/C on and the engine running [1], it's certainly not apparent inside the car.
[1] apart from tonight when youngest son decided to be carsick and I wasn't really concentrating on this problem.
--
Malc



Add pictures here
‚úĖ
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

somet wrong with mine. none of the sensors seem to work. the bearings had gone in the fan motors. so i replaced the fans (entire unit...front bumber off job.... lovely) and wired a manual switch up. Its not ideal but it does the job. SO whenever i have the aircon on i switch one of the fans on.
I would say look at the bitron sensor. this seems to be the cause of a lot of problems in this area of the car. Rob
Add pictures here
‚úĖ
<% if( /^image/.test(type) ){ %>
<% } %>
<%-name%>
Add image file
Upload

Motorsforum.com is a website by car enthusiasts for car enthusiasts. It is not affiliated with any of the car or spare part manufacturers or car dealers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.